Clean Living – sådan minimerer du skjult kemi i din hverdag
Hvordan påvirker kemiske stoffer egentlig vores krop, sundhed og energi – og hvad kan vi selv gøre?
Rigtig meget, faktisk. Læs med her, hvor Pia Norup deler, hvordan hun lever med et fokus på clean living – en livsstil med færre tilsætningsstoffer og mere bevidste valg i hverdagen.
Hvad er clean living?
Vi omgiver os dagligt med hundredvis af kemiske stoffer – i maden, rengøringsmidler, hudplejeprodukter og i hjemmets støv. Mange af disse stoffer er tilladt i små mængder, men summen af dem, den såkaldte cocktaileffekt, er langt sværere at vurdere.
Begrebet clean living eller “ren livsstil” refererer til en bevidst livsstil, hvor man aktivt vælger madvarer og dagligdagsprodukter med færre tilsætningsstoffer og kemikalier. Det er desværre nødvendigt at tage aktivt stilling i dag. Hvis vi blot køber det, der står forrest i supermarkedet, bliver vi uundgåeligt udsat for mange kemikalier.
I Danmark er der omfattende forskning og regulering omkring vores eksponering for kemiske stoffer i hverdagen – både gennem mad, rengøringsmidler og hudplejeprodukter. Men vi danskere udsættes alligevel dagligt for en række kemiske stoffer, herunder hormonforstyrrende stoffer som ftalater, parabener og bisphenol A. Disse findes i alt fra fødevarer og emballage til kosmetik og indeklimastøv.
Hvor meget udsættes vi for?
Biomonitorering viser, at mange danskere har målbare niveauer af hormonforstyrrende stoffer i kroppen. Undersøgelser fra Miljøstyrelsen viser, at selv små børn i Danmark udsættes for en bred vifte af hormonforstyrrende stoffer – blandt andet via husstøv, plastprodukter og fødevarer. Biomonitorering har dokumenteret målbare niveauer af ftalater, parabener og bisphenoler i både blod og urin hos danskerne.
En undersøgelse tilbage I 2009 fra Miljøstyrelsen har kortlagt eksponeringen hos 2-årige børn og fundet, at især indeklimaet (støv og luft) bidrager væsentligt til den samlede kemiske belastning. For eksempel blev der målt op til 40.000 µg/g DEHP (en ftalat) i husstøv, hvilket kan føre til overskridelse af de sundhedsmæssige grænseværdier for børn.
“Da undersøgelsen er flere år gammel, vil det være relevant med nyere data. Min forventning er desværre, at eksponeringen for kemikalier ikke er blevet mindre i den mellemliggende periode. Det betyder dog ikke, at vi skal leve i frygt – men det betyder, at vi har mulighed for at træffe klogere valg.” Fortæller læge Pia Norup.
Symptomer på kemikaliebelastning:
Det er vanskeligt at pege på entydige symptomer, men i Omnia Clinic ser vi ofte følgende i forbindelse med høje toxin-niveauer:
Træthed og koncentrationsbesvær.
Hovedpine.
Allergiske reaktioner og overfølsomhed.
Hormonubalancer – både stofskifte og kønshormoner.
Her i Omnia Clinic anvender vi tests til at måle specifikke toxiner, men også bredere screenings, der giver en samlet belastningsscore. Resultaterne viser, at vi alle bærer rundt på mere kemi, end vi tror.
“Jeg har personligt taget nogle konkrete valg over en lang årrække. Clean living er ikke noget, man bare gør fra den ene dag til den anden. Det er en årelang og vedvarende proces, hvor man tager et valg, hver eneste gang, man skal udskifte et produkt eller købe noget nyt.” Fortæller Pia Norup.
Her er læge Pia Norups vigtigste indsatsområder:
Mad – hele og økologiske fødevarer
“Jeg vælger lokale og økologiske råvarer – især frugt og grønt. Jeg prioriterer “whole foods”: madvarer, der er tætte på deres naturlige form – hele grøntsager, fisk, korn, bælgfrugter, æg osv. frem for industrielt fremstillede blandingsprodukter, som f.eks. færdiglavet humus, pesto, hurtigretter som dahl og måske “sunde” dressinger, saucer, pakket brød og færdigretter, pålæg og færdig blandede salater m.m.” Fortæller Pia Norup.
“Clean Fifteen and Dirty Dozen” er en liste, der hele tiden opdateres, og som fortæller hvilke fødevarer, der indeholder flest pesticidrester. Her kommer de øverste 4 på listen, som du virkelig skal sørge for er økologiske, da de ellers indeholder de højeste niveauer af pesticider:
Dirty Dozen (mest pesticidbelastede): Jordbær, spinat, grønkål og vindruer
Clean Fifteen (færrest pesticidrester): Avocado, majs, ananas og løg.
Rengøring uden unødig kemi
Jeg køber personligt alle mine rengøringsmidler i Helsekostbutikken. Jeg elsker at vide, at de er rene og uden parfume og uden tilsætningsstoffer. Du kan lade dig guide af følgende:
Hudpleje – skift cremer ud med olier:
Vi har det med at bruge mange forskellige cremer til mange forskellige og vigtige formål. Men jo mere crème, vi bruger, desto mere fyldstoffer og kemi får vi også. Og det vi putter på huden optages præcis som hvis vi havde spist det. Et gammelt ordsprog siger, “smør ikke noget på huden, du ikke også ville spise.”
Personligt holdt jeg helt op med at bruge cremer af denne grund for et lille års tid siden. Inspireret af Ayurveda, er jeg gået over til at bruge olier. Der er mange skønne naturlige olier, og huden trives fantastisk med de lækre varianter af olier. Helt uden tilsætningsstoffer.
Undgå:
Parabener og ftalater.
Syntetisk parfume og farvestoffer.
Silikoner og mikroplast.
Vælg i stedet:
Svanemærkede eller AllergyCertified produkter.
Kemiluppen (app fra Forbrugerrådet Tænk).
Indeklima – luft ud og filtrér
Indeklima spiller en stor rolle for vores udsættelse for kemikalier. Stofferne sætter sig i husstøv, men frigives også som gasser fra møbler, tæpper, tøj og legetøj. Sørg derfor for at lufte godt ud – især på badeværelser, i køkken og soveværelser. Nye møbler kan med fordel stilles udenfor eller i et aflukket rum til “afgasning” i nogle uger, før de tages i brug. Da vi danskere opholder os meget indendørs, er det særligt vigtigt i vinterhalvåret.
Undgå:
• For mange stearinlys og gamle brændeovne.
• Madlavning uden emhætte.
• Duftlys, duftpinde og luftfriskere.
• Møbler og tekstiler behandlet med flammehæmmere og PFAS.
Gør i stedet:
• Støvsug med HEPA-filter, og tør støv af jævnligt.
• Brug altid udluftning under madlavning – vælg en effektiv emhætte.
• Luft ud med gennemtræk hver dag.
• Vælg tekstiler og møbler uden kemisk behandling (tjek OEKO-TEX®).
I mit køkken har jeg personligt taget følgende skridt:
• Udskiftet plastikgrydeskeer og køkkenredskaber med træ og stål.
• Udskiftet plastikbeholdere med glas og stål.
• Udskiftet VitaWrap med bivokspapir – det fungerer fantastisk og kan genbruges i lang tid.
• Udskiftet almindelige pander med GreenPan, hvor belægningen er uden PFAS.
• Jeg dyrker selv mine krydderurter.
• Installeret et vandfilter i form af Osmofresh – jeg bruger dette vand som drikkevand, til te og i kaffemaskinen.
Og sidst, men ikke mindst: Tanker kan også forurene.
Så husk at rense dine tanker hver dag. Måske med meditation, dagbogsskrivning eller vejrtrækningsøvelser. Træn et positivt mindset.
Hvorfor clean living giver mening?
Det handler ikke om at blive fanatisk – men om at tage bevidste valg, hver gang man køber et produkt til sit hjem eller sin krop. Hver gang du vælger en økologisk agurk, en parfumefri bodylotion eller olie eller en støvsugning med godt filter, gør du noget godt for din krop og dit hjemmemiljø.
Små valg – store effekter over tid. Her kan du se en liste med behjælpelige links til at foretage disse små valg:
Gode steder at få hjælp til at tage de gode valg!
Kemiluppen (Forbrugerrådet Tænk) - Tjek kosmetik og hudpleje: https://apps.apple.com/dk/app/kemiluppen/id1062518839
• Dirty Dozen (PAN)- Se hvilke frugter og grøntsager, du helst bør købe økologisk: https://www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php
• Think Dirty / EWG Skin Deep - Internationale databaser med produktscore: https://www.ewg.org/skindeep/
• OsmoFresh vandfilter: https://highonlife.dk/collections/osmofresh?srsltid=AfmBOooVNlLGV6Jfw7XgnCT-88J7e3D2KPJpucyDy_KGdRUfmhzQdNs2
• Bivokspapir: https://okofamilien.dk
• GreenPan: https://www.greenpan.dk
Vil du høre mere?
I Omnia Clinic tilbyder vi tests, der måler niveauet af toksiner i din krop. Testene kan tilkøbes til vores konsultationer.
Hvis du har brug for yderligere støtte og vejledning til hvordan Functional Medicine kan hjælpe dig under din sundhedsrejse, står vi altid klar til at hjælpe dig med professionel hjælp og vejledning, tilpasset dit behov.