Mine 5 sunde vaner

”Jeg skal helst være i nærheden af vandet”

Læge og forfatter Pia Norup lever sundere end de fleste. Men den af hendes sunde vaner, hun værdsætter allerhøjest, kan de fleste være med på: at være tæt på naturen.

Det der gør mig allermest glad, er at være i naturen.
Det er en stor del af min psykiske sundhed. Jeg er udemenneske og er dybt afhængig af naturen. Jeg skal helst være i nærheden af vandet, og om sommeren svømmer jeg, og om vinteren vinterbader jeg.

At være ved vandet gør mig rolig og betyder, at jeg føler mig forbundet med de kræfter, der ligger i naturen. Nogle gange er der mørkt og regnfuldt, andre gange stille og smukt. Der er energi og liv, og det gør, at jeg føler mig fri og kan være mig selv.

Jeg styrketræner og løber.
Hver morgen stiller jeg mig ud på min overdækkede terrasse i nattøj på et fåreskind og styrketræner med tunge kettlebells. Det er ikke altid jeg har lyst, men jeg gør det ret konsekvent i hverdagene. Derudover løber jeg meget og langt – nogle gange halvanden time. Der sker noget i min hjerne, når jeg løber i så lang tid. Det er som om, at jeg når ned i et dybere lag af bevidstheden.

Når jeg starter løbeturen, kan jeg være optaget af noget arbejde, men når jeg kommer hjem, er der dukket noget andet op. F.eks. noget vigtigt, jeg skal gøre eller være i mine tætte relationer, for at være en god, kæreste, mor eller datter. På den måde går jeg fra at være optaget ad to do-listen til at connecte med noget dybere.

Jeg går til hot yoga.
Det er mit frirum, og jeg elsker det:
Rutinen, ritualerne og fordybelsen i stillingerne. Man bliver aldrig færdig. Derudover elsker jeg fællesskabet i omklædningsrummet. Det er enormt livsbekræftende at være en del af det kvindeliv.

Selv om vi ikke rigtigt kender hinanden ud over fra omklædningsrummet, er der både fællesskab, grin og kærlig atmosfære. Og så er der kvindekroppe i alle størrelser, former og aldre. Alle kvinder burde virkelig jævnligt komme i et omklædningsrum… Især de unge kvinder, der ligger under for kropsidealer.

Det er også en del af det at være sund: at vi ser forskellige ud, og det er netop det smukke. Sundhed er ikke One Size fits all. Det er så vigtigt at hylde forskelligheden – og mærke hvor befriende det er at være en del af et større fællesskab.

Jeg går op i min mad.
Det er jo det, jeg arbejder med til daglig. Jeg har igennem de sidste 12 år levet som pescetar og spiser stort set kun fisk, grønt og bælgfrugter. Tidligere levede jeg af pasta, kød, og en smule grøntsager, og dér svingede min energi, og jeg gik ofte sukkerkold. Men nu bliver jeg aldrig træt i løbet af dagen, og jeg kan gå ud og træne på hvilket som helst tidspunkt, fordi min energi er jævnt høj.

Men selvom jeg spiser, som jeg gør, føler jeg mig ikke fanatisk eller ekstrem. Jeg kan også godt lide chokolade og rødvin, men i hverdagen til de store måltider hedder det “grøntsager og fisk”.

Jeg mediterer.
Om aftenen, inden jeg skal sove, mediterer jeg i 15-20 minutter. Nogle gange er et en guidet meditation, andre gange sidder jeg bare for mig selv med lukkede øjne. At jeg mediterer før jeg sover, betyder at jeg sover tungere og sover igennem.