Er der sammenhæng mellem histamin intolerance og Long Covid? Læs Louises beretning

Histamin intolerance og Long Covid

MCAS står for Mast Cell Activation Syndrome. Mange mennesker kender ikke til dette begreb. Men i klinikken ser vi flere og flere mennesker med forskellige symptomer, der tilsammen indikerer, at der er tale om en problematik hos den enkelte med intolerancer og overstimulering med histamin i kroppen.

Louise er én af de klienter, vi har set i klinikken, som havde meget udtalt grad af post- COVID syndrom. Der er mere og mere forskning, der indikerer, at der er et element af histamin intolerance i Long Covid og derfor afprøvede vi sammen, at arbejde med at sænke hendes histamin niveau. For Louise har det betydet en verden til forskel, da hun i dag har det langt bedre, og igen kan klare en hverdag uden at skulle sove til middag. 

Læs Louises beretning om histamin og post-COVID

Jeg er 44 år, og bor sammen med min kæreste, og 2 børn på 5 og 8 år. Jeg er uddannet Jurist og har altid holdt af at løbetræne, styrketræne, gå ture i naturen, hygge med kreative sysler og lege med mine børn. Lige indtil jeg fik COVID-19 i februar 2022.

Jeg havde corona i ca. 10 dage, og genoptog arbejdet, da jeg jo ikke havde feber eller hoste længere. Men jeg følte mig utroligt udmattet, og jo længere tid der gik, desto flere symptomer kom der til. Koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær, svært ved at finde ord, hjernetåge, influenza-følelse, lyd- og lysfølsomhed, muskelsitren, svimmelhed, hjertearytmi, hovedpine, søvnbesvær og rastløse ben, ekstrem forværring af symptomer ved anstrengelser.  

I juni 2022 fik jeg konstateret senfølger efter COVID-19, Postviral Træthedssymdrom. I januar 2023 blev jeg sygemeldt, sidenhen fyret, og er stadigvæk hjemmegående i dag. 

Jeg købte Pia Norups bog “Aldrig mere træt” og startede selv op på kostplanen i bogen, og det gav bedring i form af, at jeg stille og roligt kunne cykle de 1,2 km, der er op til skolen, og aflevere børn, og tilbage igen. I september tog jeg Pias 6 ugers online energiforløb baseret på bogen. Der fik jeg igen lidt bedring, især på grund af kostens fokus på sunde fedtstoffer. Jeg fik mindre uro i benene og dermed bedre søvn, som gav mere energi. Jeg kunne styrketræne ca. 5 min. ad gangen, og forsøgte at starte op med løb, men stoppede med det igen på grund af symptomforværring, især ekstra træthed. 

I starten af 2024 var jeg faldet lidt tilbage i gamle vaner, og fik ikke fulgt kosten fra energiforløbet. Derfor bestilte jeg en helbredsundersøgelse hos Pia for at følge op på energiforløbet -og helbredet. 

Pia fandt ud af, at jeg var meget lav på jern, så det var det første, der skulle rettes op på, med jern-tilskud. Og så havde hun hørt om, at MCAS og histaminintolerance kunne være en eftervirkning fra COVID-19, så jeg blev sat på en antihistamin protokol med medicin, kosttilskud og lavhistamin kost. Derudover skulle jeg spise MITO/KETO kost med højt fedtindhold, ingen forarbejdet mad og 100% glutenfri, mælkefri og fri for tilsat sukker.

Allerede 3 dage efter jeg var begyndt at følge kostrestriktionerne, kunne jeg mærke bedring i form af mere klarhed i hovedet og øget energi. Det blev kun endnu bedre, da jeg også kom i gang med de nye kosttilskud og medicin. En måned efter kunne jeg konstatere, at jeg sov bedre, følte mig mere udhvilet, og min puls blev lavere med færre store udsving og mindre hjertearytmi. Jeg har ikke længere brug for at sove middagslur, og har mere energi og overskud til at være sammen med min familie. Den mærkbare forandring har givet mig håb for, at det stadigvæk er muligt for mig at få det bedre.

Min motion består i dag af daglige gåture, og jeg afleverer og henter børnene på cykel 3 dage om ugen. Jeg styrketræner ca. 5 min. 1-2 gange om ugen. Jeg tager én dag ad gangen og glæder mig over de små sejre i hverdagen. 

Louise, 44 år, Jurist og mor til 2 

Har du mistanke om MCAS?

Oplever du nogle af de nævnte symptomer og undrer dig over årsagen? Overvejer du, om det måske kunne være MCAS? Vi står klar til at hjælpe dig med en grundig udredning i klinikken.

Book en Functional Medicine konsultation hos Pia eller Kristine her.